Путин обсъди въпросите по урегулирането на кризата в Украйна и терористичната активност на ИД

Въпросите по урегулирането на ситуацията в югоизточна Украйна, а също разрастването на терористичната активност на «Ислямска държава» бяха подробно обсъдени на заседанието, проведено от руския президент Владимир Путин с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската Федерация, съобщи ТАСС, позовавайки се на прессекретаря Дмитрий Песков.

„На заседанието детайлно се обсъди реализацията на минските договорености по урегулирането на конфликта в Украйна, подписани миналата седмица в Минск, предвид състоялите се телефонни разговори на „нормандската четворка“. Също така се обсъдиха планираните в скоро време нови консултации“, добави Песков.

Освен това, „членовете на Съвета за сигурност на РФ обсъдиха поредното варварско убийство на египетски християни в Либия, извършено от терористите на „Ислямска държава“. Участниците в заседанието изразиха съболезнования на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси и на целия народ на Арабската Република в негово лице“, съобщи говорителят на руския президент.

Припомняме, че в неделя вечер „Ислямска държава“ разпространи видеозапис с екзекуцията на 21 египетски християни от град Самалют провинция Ел Миня южно от Каир. Преди варварската екзекуция, египетските християни са били отвлечени от екстремистите в Либия в края на миналата година и от тогава съдбата им бе в неизвестност до тази неделя.

„На съвещанието бе отделено голямо внимание на тревогата от продължаващото се географско разрастване на терористичните действия на ИД и ислямския екстремизъм като цяло“, подчерта Дмитрий Песков.

Също така са разгледани редица актуални въпроси от вътрешната политика на Русия, допълни той.