Путин обвини Запада за кризата в Украйна

Украинската криза е резултат от опитите на САЩ и техните съюзници, които счетоха себе си за победители в Студената война, да налагат навсякъде волята си. Това заяви руският президент Владимир Путин в писмено интервю за египетския ежедневник „Ал Ахрам“ в навечерието  на визитата си в Египет.

Руският държавен глава напомни, че обещанията на Северноатлантическия алианс (дадени още на съветското ръководство) за неразширяването на Алианса на изток са се оказали празни приказки.

„Ние видяхме как натовската инфраструктура се приближава все по-близо да руските граници, как се игнорират интересите на Русия“, отбеляза той.

Според него в рамките на програмата на ЕС „Източно партньорство“ са били предприети опити да се откъснат редица държави от бившия Съветски Съюз от Русия, като бъдат поставени пред изкуствения избор „с Русия или с Европа“.

„Кулминацията от тези негативни тенденции е украинската криза. Ние нееднократно предупреждавахме САЩ и западните им партньори за пагубните последствия от намесата във вътрешните дела на Украйна. Но те не се вслушаха в мнението ни“, каза Путин.

Той подчерта, че през февруари миналата година САЩ и редица държави от ЕС подкрепиха държавния преврат в Киев.

„Превзелите с оръжие властта ултранационалисти поставиха страната на границата на разкола и разпалиха братоубийствена война“, отбеляза още руският лидер.

Путин съобщи, че подкрепяната отвън „партия на войната“ в Киев „продължава опитите да тласне украинския народ в бездната на националната катастрофа“.

Страните в украинския конфликт трябва да седнат на масата за преговори, Русия е готова да окаже съдействие при създаването на преки контакти между Киев и Донбас, заяви още руският президент.