Путин: Не можем да допускаме предаване на земя на чужденци в Далечния Изток

При разпределянето по 1 хектар земя на руските граждани в Далечния Изток на страната властите трябва да изхождат от това, че тя трябва да се намира в привлекателни места и не бива да допускат препродаването и предаването й веднага след получаването й на чужди юридически или физически лица. Това заяви руският президент Владимир Путин.

През януари той поръча на правителството да разработи идеята за безплатно отпускане на земя в размер на 1 хектар на  всеки жител на Далечния Изток, както и на тези, които искат да отидат да живеят там. С предложението за отпускане на земя тогава излезе вицепрезидентът в ДВФО Юрий Трутнев.

„Знаете ли, че ние го подкрепихме, такива решения са приети, но е важно да се отпуска земя, на първо място, в привлекателни места, и да се следи за това, да не бъде продадена по-късно, и разбира се, преди всичко, да не се препродава веднага след като бъде получена на чужди юридически или физически лица“, заяви Путин на съвещание по въпросите за развитие на Далечния Изток.

От своя страна министърът по развитието на Далечния Изток Александър Галушка съобщи, че от 1 март тази година са влезли в сила промените в поземленото законодателство.

„В началото се предоставя поземлен дял под аренда в срок от пет години за символична, номинална такса – една рубла. И в случай, че след изтичането на този срок тази земя бъде обработена, тя може да стане собственост на гражданина на РФ, който я е обработил“, уточни министърът.