Путин: На срещата с гръцкия премиер не ставаше дума за финансова помощ, а за сътрудничество

В Москва се състояха преговорите между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас, по време на които бяха подписани няколко документа. Отговаряйки на въпроси на журналисти, Владимир Путин заяви, че по време на срещата не е ставало дума за финансова помощ на Гърция. Събеседниците са говорили само за развитието на сътрудничеството.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не се е обърнал с молба за помощ на страната. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след преговорите в Москва с гръцкия политик.

„Гръцката страна не се обърна към нас с искания за помощ. Това е първото. Второ – ние обсъждахме въпросите за взаимодействие в различните сектори на икономиката, в това число и възможността за реализиране на големи проекти в сферата на енергетиката. И в рамките на тези проекти могат да възникнат такива ситуации, които биха ни позволили не само да кредитираме тези или други планове, които ние обсъдихме днес, но и да решаваме въпросите на кредитните отношения в по-широк контекст в светлината на реализацията на тези проекти“, отбеляза Владимир Путин.

Алексис Ципрас на свой ред отбеляза, че Гърция е заинтересована в разширяването на енергийното сътрудничество с Русия и инвестирането в строителството на своя територия на газопровода „Турски поток“.

„Аз подчертах в беседата ни с руския президент, че Гърция проявява интерес към проучването на възможностите за инвестиционни инициативи за строителството на гръцки газопровод от гръцко-турската граница на гръцка територия. Това ще позволи да покрием енергийните потребности на нашата страна, а също така ще помогне да осигурим енергийна безопасност със съблюдаването на правилата както на самата Гърция, така и на Евросъюза“, каза Ципрас.

Владимир Путин отбеляза, че визитата на гръцкия премиер в Москва не трябва да се разглежда като необичайно събитие.

„Мисля, че всяка страна има правото да взема решения в съответствие със своите национални интереси. Не мога да не се съглася с тези наблюдатели и политически анализатори, които говорят, че когато Русия посещават други ръководители на други страни, това се смята за нормално, а посещението на ръководителя на правителството на Гърция се разглежда като абсолютно необичайно събитие. Аз не мога да разбера защо е така“, заяви Путин.

„И какво, Гърция, обременена от дългове, и в политически план е с вързани ръце и крака? Суверенитетът й е дотолкова ограничен, че тя не може да провежда самостоятелна външна политика? Мисля, че това не е така, и всички действия на премиера на Гърция показват точно обратното“, каза руският президент.

Владимир Путин коментира и ситуацията с хранителното ембарго,  което Русия въведе по отношение на ЕС в отговор на санкциите и което забележимо се отрази върху гръцката икономика.

„Ние разбираме, че Гърция е била принудена също да гласува за санкциите срещу Русия <…> 50% от износа на Гърция на руския пазар бяха селскостопански продукти, но ние просто не можехме да постъпим по друг начин и не можем да правим изключение за една страна от Евросъюза“, каза руският президент.

По неговите думи, изход от ситуацията може да бъде създаването на съвместни предприятия в областта на селскостопанското производство. „Смятам, че ако поемем по този път, ние няма да нанесем никаква вреда на Русия, на нашите селскостопански производители, защото те ще бъдат въвлечени в този процес“, добави Путин.

Алексис Ципрас подчерта, че Гърция не е съгласна с логиката на въведените срещу Русия санкции.

„Големи загуби понесе гръцката икономика заради ответните мерки на санкциите, това се отнася и за гръцката продукция <…> Ние разбираме много добре, че ответните мерки дойдоха в отговор на санкциите, с логиката на които ние не сме съгласни. Ние многократно изразявахме своето несъгласие“, заяви Ципрас, като добави, че Гърция нееднократно е повдигала тази тема на ниво различни срещи на върха в ЕС.

„Ние не смятаме, че това може да доведе до край на икономическата война. Фактически такава политика ще доведе до Студена война между Запада и Русия“, каза Ципрас.