Путин нареди на руските военни да действат възможно най-твърдо, унищожавайки всяка цел, застрашаваща ВС на РФ в Сирия

Руският президент Владимир Путин нареди на руските военни да действат възможно най-твърдо, унищожавайки всяка цел, застрашаваща ВС на РФ в Сирия, предаде ТАСС.

„Заповядвам да се действа възможно най-твърдо, – заяви той на разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната. – Всички цели, застрашаващи руската групировка или наземната ни инфраструктура, подлежат на незабавно унищожение“.

Руският президент отбеляза, че терористите в Сирия са пряка заплаха за РФ и действията на Москва са продиктувани не от абстрактни интереси, а от намерението й да защити страната.

„Нашите действия там не са продиктувани от някакви непонятни, абстрактни геополитически интереси или от желанието да упражним и да изпитаме новите си системи въоръжение. Най-важното не е това, най-важното е да бъде предотвратена заплахата за самата Руска федерация“, подчерта Путин.

На заседание на колегията на министерството на отбраната руският президент отбеляза, че представители на различни етнически групи (живеещи в Русия – бел. ТАСС), „не само от Северен Кавказ, но и от други региони, не само активно и открито участват в бойните действия, но и парадират с участието си в наказателните операции“. По думите му, терористите са създали в Сирия „истински плацдарм“. „Плановете им бяха очевидни: да се укрепят и да пренесат разширяването си в нови региони“, каза руският президент.

Путин отбеляза, че действията на руските Въоръжени сили в Сирия „бяха синхронизирани с работата на правоохранителните органи и специалните служби на територията на самата Русия“. По думите му, органите на ФСБ „на практика в цялата страна, и там, и тук разкриват замаскирани клетки на различни терористични организации, включително и на прословутата ИДИЛ“.

„Всичко това е пряка заплаха за Русия и нашите военни в Сирия преди всичко трябва да защитават страната си“, заяви Путин.

Руският президент също така констатира, че руските военни са нанесли значителни щети на терористите в Сирия, и отбеляза, че действията на Въоръжените сили на РФ заслужават висока оценка.

„Комплексното използване на силите на ВКС и Военноморския флот, използването на най-новите високоточни системи на въоръжение позволи да бъдат нанесени сериозни щети на инфраструктурата на терористите, като по този начин качествено позволи да се промени ситуацията в Сирия“, заяви Путин.

„Като цяло действията на руската групировка в Сирия заслужават висока положителна оценка, – подчерта държавният глава. – Това е резултат от труда на специалистите от Министерството на отбраната, офицерите от Генералния щаб, пилотите от ВКС и моряците от ВМФ“. „Искам още веднъж да благодаря на участниците в операцията за храбростта и професионализма, – заяви руският президент. – Ние винаги ще помним бойните ни другари, загинали при изпълняването на служебния им дълг в борбата с тероризма“.

Путин добави, че работата на руската авиогрупа спомага за обединяването на усилията както на правителствените войски, така и на Сирийската свободна армия. По думите на президента, сега няколко части от тази армия с обща численост над 5 хил. души провеждат настъпление срещу терористите в няколко сирийски провинции. „Ние ги подкрепяме по въздух така, както и сирийската армия, оказваме им помощ с оръжие, боеприпаси и материални средства“, отбеляза руският президент.

Путин нареди на министерството на отбраната при провеждането на антитерористичната операция в Сирия да съгласуват действията си с командния пункт на Израел и силите на международната коалиция, оглавявана от САЩ.

„Важно е да развиваме сътрудничеството си с всички държави, които реално са заинтересовани в ликвидирането на терористите. Имам предвид и контактите по осигуряване на безопасността на полетите с командния пункт на ВВС на Израел, и със силите на коалицията, водена от Съединените щати“, заяви руският държавен глава.

Путин нарече сред приоритетите на укрепването на бойния потенциал стратегическите ядрени сили.

„Особено внимание трябва да бъде отделено на укрепването на бойния потенциал на стратегическите ядрени сили и реализирането на космическите програми за отбрана, – каза държавният глава. – Трябва, както е предвидено в нашите планове, да се оборудват всички компоненти от ядрената триада с нови въоръжения, да се повиши ефективността на системите за предупреждение за ракетно нападение и ВКО“.

Руският президент нареди да бъде продължена практиката на внезапните проверки и ученията във ВС на РФ. „Преди всичко трябва да се използва една от най-ефективните форми (повишаването на нивото на оперативната и бойна подготовка на войската) – внезапните проверки. Тоест, те трябва да се продължат да се провеждат и в бъдеще, като по време на изпълняването им да се отдели особено внимание върху прехвърлянето на войските на далечни разстояния, създаването на групировки в застрашени региони, отработването на задачи за стратегическо ядрено сдържане, противовъздушна отбрана с практическо вдигане на авиацията, с маневри на зенитно-ракетните и радиотехническите части“, каза Путин на заседание на разширената колегия на министерството на отбраната.