Путин: МВФ биха могли да дадат на Украйна още 3 млрд. долара, за да плати дълга си към Русия

Руският президент Владимир Путин е поръчал на финансовия министър Антон Силуанов да обсъди с Международния валутен фонд (МВФ) предоставянето на 3 милиарда долара допълнителна помощ на Украйна, за да може страната да погаси през декември покупката на руските евробондове, предава РИА Новости.

„Защо МВФ не иска да добави, да допуснем, тези 3 милиарда за Украйна, с които тя би могла да плати? Защо сменят своите правила за конкретна страна, като нарушават по този начин самата система и правилата на функциониране на МВФ? Поговорете с колегите. На мен ми се струва по-лесно да се тръгне по този път – да се дадат на Украйна 3 милиарда, за да може да се разплати, и всички ще бъдат доволни и ще работят в спокоен режим“, каза Путин.

По думите му, промените на правилата на Фонда в полза на една от страните могат да предизвикат искания за промяна на правилата и за другите. „И до какво ще доведе това? Трябва в спокоен режим, работен, всички тези въпроси да бъдат обсъдени още веднъж, да се потърси решение, за да не прехвърлят отново върху нас всички проблеми“, добави руският президент.

Силуанов нееднократно е заявявал, че Русия като официален кредитор, не възнамерява да се съгласи с преструктуриране на дълга, който по съгласуване с МВФ Украйна изпълнява по задължение към частните кредитори. По думите на руския министър, неизплащането от страна на Киев на дълга от 3 млрд. долара ще означава дефолт за Украйна и ще даде повод да бъде поставен въпроса за несъстоятелността на програмата за помощ на МВФ на страната.