Путин: Конфликтите трябва да се решават не по военен път, а с помощта на компромиси

Русия не търси конфронтация с други държави, но ще отстоява твърдо националните си интереси, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за швейцарските медии. Журналистите се интересуваха най-вече от мнението на руския държавен глава за взаимоотношенията между Русия, САЩ и Европа.

„Процесът на нов старт в надпреварата започна с едностранното излизане на САЩ от договора за противоракетна отбрана, – каза Путин. –  И когато Съединените щати излязоха от него и започнаха да създават система за ПРО като една от частите на глобалната си система за стратегическо оръжие, ние бяхме принудени да предприемем съответните мерки, за да съхраним стратегическия баланс на силите”.

Путин отбеляза, че глобалната система за противоракетна отбрана е скъпа и засега неясно доколко ефективна. „А ние развиваме ударни системи, способни да преодолеят всяка система за противоракетна отбрана“, добави той.

На въпроса, възможна ли е нова война в Европа, Путин отговори: „Надявам се, че не. Но все пак много би ми се искало Европа да проявяваше по-голяма независимост и суверенитет и да бе в състояние са отстоява националните си интереси, интересите на своите народи и своите страни“.

Самостоятелността на страните от Евросъюза е голям въпрос. И в качеството на пример Владимир Путин припомни проблема с наплива на емигранти в Европа. Това не е ли следствие на действията на „задокеанските колеги“?

„Искате да кажете – САЩ?“, попита журналистът. „Разбира се. Това е само един пример, но такива има много, – каза руският президент. – Но това не означава, че ние трябва да демонизираме политиката на САЩ. Те провеждат политиката си така, както смятат за нужно за своите интереси. Трябва да се стремим към търсенето на баланс на интересите, да оживим нашата работа, да дадем нов импулс на работата на ниво Съвета за сигурност на Организацията на Обединените Нации“.

„Действията, които в момента се провеждат в рамките на ФИФА, връщане ли са на имперската политика на САЩ?“, пита журналистът.

„Защо връщане? Имперската политика се провежда отдавна, това е просто закрепване на това състояние, – отговаря Путин. – Подобен имперски наклон е в ущърб на самите Съединени щати. Тази позиция по никакъв начин не е свързана с някакъв антиамериканизъм, ние с уважение и голяма любов се отнасяме и към Съединените щати, и още повече към народа на САЩ. Просто такива едностранни действия и разпространяване на юрисдикцията на една страна извън територията на границите й в целия останал свят е неприемливо и разрушително за международните отношения“.

„В интересите на Русия не влиза конфронтацията с други страни, но ние сме принудени понякога да защитаваме интересите си, и безусловно, ще го правим“, уточни руският президент, като добави, че става дума, разбира се, само за мирни начини на решения и компромиси, към които Русия и призовава цялата световна общност.