Путин: Киев е отговорен за случващото се в Югоизточна Украйна

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел подчерта, че отговорност за случващото се в Източна Украйна носи ръководството в Киев, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата в Кремъл.

Путин е обсъди с канцлера на Германия Ангела Меркел острата кризисна ситуация в Източна Украйна. По време на разговора руският лидер е обърна внимание на непрекъснатите бойни действия в Източна Украйна.

„Путин акцентира вниманието върху непреставащите бойни действия на украинските силови структури в югоизточната част на страната, които водят до многобройни човешки жертви и изостряне на хуманитарните проблеми. Подчертан бе фактът, че отговорност за случващото носи ръководството в Киев“, се отбелязва в съобщението от Кремъл.

Лидерите на двете страни оцениха позитивно възобновяването на работата на Контактната група, както и дейността на мисията на наблюдателите на ОССЕ на пропускателните пунктове „Донецк“ и „Гуково“ на руско-украинската граница.

От руската страна бе отбелязана важността от налагането на реален политически диалог между киевските власти и представителите на протестиращите региони.

Лидерите на двете страни се споразумяха да продължат диалога за Украйна на различни нива.