Путин: Киев вкарва ситуацията в задънена улица

„Изисквайки намаляване на цени за газа, Киев съзнателно вкарва положението в задънена улица“, цитира ИТАР-ТАСС изявлението на руския президент Владимир Путин на съвещанието с членовете на кабинета в сряда на 11 юни.

„Съдейки по всичко, делото съзнателно се вкарва в безизходно положение“ – каза той. Владимир Путин заяви, че руската енергийна компания „Газпром“ е предложила на Украйна същите условия на газовия контракт, каквито бяха и при президента Янукович, в това число и по преференциите. „Намалението е $100, крайната цена е $385 за 1000 кубически метра“ – заяви президентът. Освен това, руският лидер изтъкна, че ако предложенията на Русия по газа бъдат отклонени, отношенията между двете страни в тази сфера ще се преминат на друго ниво.

От своя страна Украйна е готова да продължи преговорите с Русия по газа „успоредно с очакването на решението на Стокхолмския арбитраж“, каза в сряда (11 юни) назначеният от Върховната Рада за министър на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

Той подчерта, че Киев не е доволен от предлаганата преференция за газа от Русия.

„Нашата позиция не се е променила. За съжаление, руската страна предлага такъв начин за формиране на цената, какъвто бих го нарекъл политически“ – каза Продан. Според него, цената е формирана „въз основа на стария механизъм“.

По-рано министърът на енергетиката на Руската Федерация Александър Новак беше съобщил, че Русия предлага на Украйна намаление на цената от $100 от договорната цена, започвайки от април 2013 година. Той изтъкна, че цената за Украйна от $395 за 1000 кубометра, имайки предвид намалението, е абсолютно пазарна.