Путин и Ципрас обсъдиха строителството на газопровода през Турция и Гърция

Руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас обсъдиха по телефона планираното изграждане на газотранспортна инфраструктура през територията на Турция и Гърция. Това съобщиха в петък от пресслужбата на Кремъл.

Проектът „Турски поток“ предполага строителството на газопровод с мощност 63 милиарда кубични метра газа на година от Русия в посока Турция през Черно море. Газопроводът с протежение около 1100 километра ще се състои от четири нишки и ще прекарва до турско-гръцката граница до 47 милиарда кубични метра газ. Предполага се, че на границата на Турция с Гърция ще бъде създаден газов хъб, а страните от ЕС ще трябва самостоятелно да реализират газотранспортните мощности по по-нататъшния прием на този газ на своя територия.

„Обсъдени бяха практическите стъпки по реализацията на споразуменията, постигнати в хода на неотдавнашната работна визита на Алексис Ципрас в Русия, в частност, планираното създаване на газотранспортна инфраструктура през територията на Турция и Гърция“, съобщават от Кремъл.

Освен това, лидерите се уговорили да се срещнат на Петербургския международен икономически форум на 18-20 юни.