Путин и Ципрас обсъдиха по телефона сирийската криза

Разрешаването на сирийската криза и проблема с бежанците в Европа са били основните теми на провелия се днес телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС.

„При обсъждането на международните проблеми основно внимание бе отделено на сирийската криза с акцент върху необходимостта от спазване на режима за прекратяване на огъня в тази страна“, отбелязаха от пресслужбата. „Руският президент отбеляза, че гарантирането на примирието е ключов фактор за нормализирането на вътрешната обстановка, подобряването на хуманитарната ситуация в региона, както и важна стъпка по пътя на разрешаването на политическата ситуация вътре в страната“, подчертаха от Кремъл.

„Гръцкият премиер даде висока оценка на предприетите усилия и на свой ред подробно информира за предприеманите по линия на ЕС мероприятия, отнасящи се до разрешаването на проблема с бежанците“, съобщиха още от пресслужбата.

По време на разговора е потвърдено взаимното намерение на двете страни за укрепване на взаимно изгодните връзки в различни области и най-вече в търговско-инвестиционната и енергийната сфери.

„Отбелязано бе , че с планираните през 2016 г. мероприятия в рамките на Годината на Русия в Гърция и Годината на Гърция в Русия, както и с честването на 1000-годишнината от присъствието на руското монашество в Атон ще бъдат открити нови възможности за сближаване на народите на двете страни“, съобщиха от Кремъл.