Путин и Порошенко обсъдиха ситуацията в Новорусия

Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко потвърдиха в телефонен разговор важността от по-нататъшното съдействие в процеса за мирно урегулиране на ситуацията в Югоизточна Украйна и съблюдаването на режима за прекратяване на огъня. От пресслужбата в Кремъл съобщиха, че страните са разменили мнения по въпросите за взаимодействие в газовата сфера „отчитайки резултатите от проведените тези дни в Милано преговори в различен формат”.

Последната среща между Путин и Порошенко се състоя на 17 октомври в Милано, където в продължение на 45 минути бяха обсъдени въпроси, свързани с газовият проблем и мирното урегулиране на ситуацията в Украйна.

След тази среща руският държавен глава заяви пред журналисти, че Русия е насреща по въпросите за газовия дълг на Украйна, но повече не може да поема допълнителни рискове и в бъдеще няма да доставя нищо назаем. Още повече, че дълговете вече достигнаха сума от порядъка на $10 млрд. Путин призова Европа да помогне на Украйна в тази ситуация.

Във вторник в Брюксел се проведоха преговори между представителите на Русия, Украйна и ЕС, на които бе обсъден проблемът с газовия дълг.

Що се отнася до урегулирането на ситуацията в Украйна, руският президент констатира, че минските договорености не се изпълняват напълно и от двете страни в конфликта. Путин настоява за това, линията на разграничаване да бъде доведена докрай, като подчерта, че „Русия, както е известно, не е участник, и ние можем само да помогнем на страните в конфликта да решат проблемите, възникнали в последно време”.

След разговора си с руския президент Петро Порошенко обяви въвеждането на режима „артилерийска тишина” в Донбас, където непосредствено преди това украинските военни нанесоха серия артилерийски и ракетни удари.

Във вторник министерството на отбраната на Донецка народна република съобщи, че само през изминалите няколко денонощия в резултат от обстрела са загинали 5 опълченци и 7 мирни граждани. Ранени са 19 опълченци и 8 мирни жители на Донецк.