Путин и патриарх Кирил откриха паметник на император Александър I в Кремъл

Руският президент Владимир Путин прие участие в церемонията по откриването на паметника на император Александър I, където държавният глава отбеляза, че именно този представител на Русия е изиграл огромна роля в сплотяването на народа и твърдото отстояване на независимостта на страната.

„Александър I влезе в историята завинаги като победител на Наполеон, като далновиден стратег и дипломат, държавен деец, осъзнаващ отговорността за безопасното европейско и световно развитие“, заяви Путин. „Именно руският император стоеше зад тогавашната система за европейска и международна сигурност, и тя бе напълно адекватна за това време“, отбеляза той, като допълни, че именно тогава е бил създаден балансът, построен не само на взаимното отчитане на интересите на страните, но и на моралните ценности.

Заедно с държавния глава на откриването на паметника присъства и Московският патриарх и на цяла Русия Кирил.

Преди началото на церемонията Путин посети патриарха в Кремъл, за да го поздрави за рождения му ден. Руският президент подари на патриарх Кирил картината „Замоскворечие“. Предстоятелят на Руската православна църква навърши 68 години.