Путин и Обама разговаряха по телефона

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с президента на САЩ Барак Обама. Двамата лидери са обсъдили редица международни въпроси, включително обстановката в Украйна и Близкия изток.

От пресслужбата на руския президент съобщават, че в хода на разговора двамата президенти са обсъдили украинската криза и хода на прилагането на Минските споразумения.

Държавните глави са се разбрали в най-скоро време помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и заместник-министъра на външните работи на Русия Григорий Карасин да обсъдят хода на прилагането на въпросните споразумения.

„Значително внимание в хода на разговора бе отделено на комплекса от въпроси, свързани с борбата с тероризма, по-специално с разпространението на влиянието на „Ислямска държава” в Близкия изток. Владимир Путин и Барак Обама се разбраха да разпоредят на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и заместник-министъра на външните работи на Русия Григорий Карасин да се срещнат, за да обсъдят тази тема”, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

От пресслужбата в Кремъл съобщиха още, че в хода на разговорите президентите подробно са обсъдили и текущата проблематика на двустранните отношения. Състоял се е също подробен обмен на мнения относно ситуацията в Сирия, засегната е била и темата за преодоляването на иранската ядрена криза.