Путин и Обама обсъдиха Украйна, Сирия и Иран

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама накратко обсъдиха въпросите за двустранните отношения, а също и ситуациите в Украйна, Сирия и Иран на форума АТИС в Пекин, съобщи ТАСС, позовавайки се на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.

Путин и Обама използваха паузите п време на работните заседания, за да обсъдят накратко наболелите теми.
По-рано Кремъл и Белият дом подчертаха, че отделна среща между двата лидера не се планира в близко бъдеще, но те ще имат възможност накратко да обсъдят някои въпроси в рамките на големите форуми АТИС и G20. Напомняме, че форумът G20 ще се проведе в австралийския Бризбейн на 15-16 ноември.

Напомняме, че първия контакт (освен проведените телефонни разговори) между двата лидера, след изострянето на кризата в Украйна и налагането на антируските санкции, се осъществи през юни в Нормандия в рамките на тържествата по случай 70-годишнината от влизането на съюзническите войски в Нормандия по време на Втората световна война.
По време на работната закуска в Пекин Путин и Обама размениха мнения за ситуацията в Украйна, както и за кризата в източната част на тази страна. Двамата изразиха необходимостта от бързо прекратяване на насилието и военните действия там.

Според информацията на американската страна, президентите на САЩ и Русия проведоха около 10-минутен неформален разговор.

«Това беше неформален разговор, а не официална двустранна среща», уточни зам.-съветникът на американския лидер по въпросите на националната сигурност Бен Роудс.