Путин и Медведев посетиха мемориала Малахов курган и почетоха паметта на защитниците на Севастопол

Руският президент Владимир Путин заедно с премиера Дмитрий Медведев посетиха мемориалния комплекс Малахов курган, където почетоха паметта на защитниците на Севастопол в Кримската и Великата Отечествена война. Президентът разговаря с почиващи и местни жители, събрали се пред входа на парка.

Путин и Медведев поднесоха цветя на Вечния огън на Доблестта и славата на поколенията на площада пред отбранителната кула. След това те посетиха самата кула, в която е изложена една от експозициите на националния музей на героичната отбрана и освобождението на Севастопол.

В края на посещението на музея на гостите бяха подарени албуми, посветени на Севастопол, а руският държавен глава написа послание в книгата за почетни гости. „Малахов курган – това е героичната история на Отечеството, това е славата и гордостта на Русия. Благодаря за съхраняването на тази светла историческа памет“, написа той.

След това Путин и Медведев преминаха по алеята на мемориалния комплекс, като разгледаха паметния знак на мястото на смъртното раняване на 28 юни 1855 г. на адмирал Павел Нахимов, както и паметника на мястото на раняването на 5 октомври 1854 г. на вицеадмирал Владимир Корнилов.

На изхода на мемориалния комплекс руският президент разговаря кратко с приветстващите го граждани. Той се приближи към тях, здрависа се с някои от тях и се поинтересува как е почивката им в Крим. В отговор президентът чу думи на благодарност, включително и „за Севастопол“. По молба на една жените Путин се снима с малката й дъщеря, като я взе на ръце.

Руският президент посети също и Севастополското президентско кадетско училище, като разгледа учебните помещения и общежитията. В частност, на президента бяха показани стаите в общежитията, където живеят възпитаниците на училището, както и класните стаи и спортния комплекс.

Руският лидер остана доволен от видяното и написа послание в Книгата за почетни гости, като пожела късмет на кадетите и техните възпитатели.

Севастополското президентско кадетско училище е създадено след разпореждане на президента на РФ от 20 март 2014 г. по инициатива на министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу. Образователният процес започна през септември 2014 г.

Кадетите са обучавани от преподаватели и възпитатели, преминали през сериозен професионален подбор и имащи голям опит в педагогическата дейност. Много от тях са офицери от запаса и в оставка. Кадетите са обучавани и възпитавани в дух на патриотизъм и се приобщават към традициите на Въоръжените сили на Руската федерация.