Путин и Ердоган се договорили за лична среща

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган по време на провелите се по-рано днес телефонни преговори се договорили за лична среща, съобщиха от пресслужбата на турския лидер, предаде РИА Новости.

Путин е изразил на Ердоган съболезнования във връзка с атентата на летището в Истанбул. В разговора между двамата лидери е била засегната темата за нормализирането на отношенията между двете страни и е подчертана важността на двустранното сътрудничество, се казва още в съобщението.

По-рано телевизия NTV, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че преговорите между двамата президенти са продължили 40 минути и са били „ползотворни и позитивни“.

Последният разговор между Путин и Ердоган се състоя през ноември миналата година по време на срещата на върха на „двадесетката“ в Анталия. Буквално няколко дни по-късно турски изтребител свали в небето над Сирия руски бомбардировач Су-24. Както заяви Ердоган, той се опитвал да позвъни на Путин веднага след инцидента, но не получил отговор.

В понеделник турският лидер изпрати писмо в Москва, в което се извини за сваления бомбардировач, изрази съболезнования във връзка със загиналия пилот Олег Пешков и заяви, че властите не са искали да развалят отношенията си с Русия.