Путин и Дзинпин ще обсъдят двустранното сътрудничество

Председателят на КНР Си Дзинпин планира да обсъди с руския президент Владимир Путин в рамките на срещите на върха на ШОС и БРИКС в Уфа конкретни проекти от икономическото сътрудничество между двете страни, съобщи в понеделник заместник-външният министър на КНР Чен Гопин, предаде РИА Новости.

На 8-10 юли в столицата на Башкирия ще се проведат международните срещи на върха на ШОС и БРИКС. През тази година Русия председателства и в двете организации.

В средата на юни Путин съобщи за планираната среща със Си Дзинпин в Уфа, както и за планираната си визита в Пекин през септември.

„Разбира се, те ще обсъждат двустранните отношения. Ще бъдат обсъдени въпросите за икономическото сътрудничество между двете срани, в това число и специфичните проекти. Освен това, те ще обменят мнения по най-важните международни и регионални въпроси“, каза Чен Гопин.

„Много добрите работни отношения и личната дружба“ между двамата лидери „осигуряват високо равнище и качество на двустранното сътрудничество“, отбеляза още китайският заместник-външен министър.

Той подчерта, че отношенията между КНР и РФ не са алианс и не са насочени срещу трети страни, а представляват „нов модел на отношения между две големи държави“.

„Отношенията между Русия и Китай като постоянни членове на Съвета за сигурност играят важна роля в поддържането на мира и стабилността в света“, добави китайският дипломат.