Путин и Бан Ки-мун оцениха положително работата на контактната група в Минск

Руският президент Владимир Путин и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обсъдиха в телефонен разговор кризисната ситуация в Украйна, както и международните усилия за борба с групировката „Ислямска държава”. Това се съобщава на сайта на руския държавен глава.

По време на телефонния разговор двете страни дадоха положителна оценка на Минското споразумение за примирие в Донбас и изразиха „готовност по всякакъв начин да съдействат за укрепването на мирния процес”.

По темата за борбата с ислямистите, Путин отбеляза, че „нанасянето на авиоудари по разположените в Сирия бази на терористите не трябва да се осъществява без съгласието на сирийското правителство”.

На 20 септември участниците в срещата на Контактната группа по Украйна в Минск съгласуваха основните въпроси за примирието и подписаха меморандум. Документът предполага извеждането на чуждите наемници от зоната на конфликта, забрана за полети на военната авиация над зоната за сигурност на Украйна и на разполагането на военна техника в редица населении места в югоизточната част на страната. Освен това, двете страни се договориха за прекратяване на настъпателните действия  и използването на оръжие, и се уговориха да бъде продължен процесът на обмен на военнопленници.