Путин иска да създаде финансов съюз в Евразия

До септември правят анализ на централните банки. Руският президент Владимир Путин възложи на централната банка и на правителството „да се определят бъдещите насоки на интеграцията във финансовия сектор в рамките на Евразийския съюз с проучване на възможностите за създаване на паричен съюз в бъдеще“, предава ТАСС.

Анализът на властите в Москва ще се извърши заедно с централните банки на останалите държави членки на Евразийския съюз – Беларус, Казахстан и Армения, преди 1 септември 2015 г., съобщи официалният сайт на Кремъл.

В списъка с инструкции на Путин се посочва, че трябва „да се гарантира, в сътрудничество с партньорите в Евразийския съюз, пълноценното участие на руските министерства и ведомства при формирането на Споразумението за единния пазар на Евразийския съюз за стоки и услуги“.

Първият доклад по въпроса трябва да бъде представен на руския държавен глава преди 1 юни.

Освен това до 1 юни Путин възложи на кабинета да „осигури подобрен механизъм на взаимодействие с Икономическата комисия на Евразийския съюз и, ако е необходимо, да подготви промени в законите и подзаконовите актове на Руската федерация“.

В допълнение до 1 септември правителството трябва да подготви предложения за структурата и състава на Съвета на Евразийската икономическа комисия за 2016 г., посочва още руската агенция.

В края на май 2014 г. лидерите на Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийския икономически съюз. Впоследствие към тях се присъедини и Армения.

Основата мисия на новата структура, която влезе в сила от 1 януари тази година, е да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски републики./Dnes.bg