Путин: Именно действията на САЩ водят към нова Студена война

Руският президент Владимир Путин е убеден, че именно действията на САЩ водят към нова Студена война.

„Към Студена война ще доведат не локални конфликти, а такива глобални решения, като например едностранното излизане на САЩ от Договора за противоракетна отбрана“, заяви руският държавен глава, отговаряйки на въпроси на участници в Петербургския международен икономически форум (ПМИФ).

Според него „това е стъпката, която тласка всички нас към нов кръг във въоръжаването, тъй като тя променя глобалната система за сигурност“.

„Където и да се случват регионални конфликти, по някакъв начин враждуващите страни отнякъде намират оръжие“, посочи Путин и отбеляза, че това важи и за източните райони на Украйна.

„Ако днешната ситуация бъде решена с политически средства, но никакво оръжие няма и да потрябва. Но за това са нужни добра воля и желание за диалог“, убеден е руският президент.

Той увери, че Москва „ще допринесе за това“.

„С какво никога няма да се съгласим? С това, че някой с някого някъде ще разговаря от позицията на силата в началото с помощта на милицията или полицията, после – с помощта на специалните служби, а след това – на въоръжените сили“, заяви руският лидер.

Според него „докато подразделенията на армията и така наречените батальони – въоръжените националистически формирования – не се появиха на територията (на Югоизточна Украйна), там не е имало никакво оръжие“.

„И нямаше да има такова, ако от самото начало бяха се опитали да разрешат проблемите с мирни средства. То (оръжието) се появи там (в Югоизточна Украйна) веднага, след като започнаха да убиват хората с танкове, артилерия, системи за залпов огън и авиацията. И там се появиха тези, които се съпротивляват“, отбеляза Путин.

„Веднага щом бъде предприет опит да се решат въпросите с политически средства, тогава няма да има оръжие“, убеден е руският президент.

Путин разчита също така на това, че общите глобални задачи на САЩ и Русия ще позволят изглаждането на отношенията между двете държави. Руският президент изброи сферите, в които САЩ и РФ си сътрудничат: борбата срещу тероризма, трафика на наркотици, разпространението на средства за масово унищожаване, инфекциозните заболявания и енергетиката.

„Има и други сфери, в които ние като цяло сме установили добро сътрудничество“, заяви той. „Разчитам, че това ще послужи за основа, която ще ни позволи да възстановим предишното ниво на отношенията със САЩ и да продължим напред“, каза той.

Путин призова САЩ да не им натрапват свои решения и да оставят Русия сама да определя потребностите си.

„Проблемът е в това, че постоянно се опитват да ни налагат своите стандарти и решения, без да се съобразяват с нашите интереси“, каза Путин. „Всъщност, те ни казват „ние сме по-добри“, тоест в САЩ по-добре знаят какво ни е нужно. Позволете ни ние сами да определяме своите интереси и потребности, изхождайки от своята история и култура“, отбеляза Путин.

Президентът уточни, че такова влияние САЩ оказват, „намесвайки се в нашите вътрешнополитически процеси, включително чрез финансиране на неправителствения сектор, налагайки решения в сферата на международната сигурност“.

Путин припомни обсъждането на ситуацията в Ирак преди въвеждането на международните войски в страната. „Който не е с нас, е против нас“, припомни Путин моделът, по който САЩ водеха дискусията. „Това не е диалог, това е ултиматум“, каза той. „С нас не трябва да се разговаря на езика на ултиматума“, предупреди Путин.