Путин изтегли войските от границата с Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна, където по данни на НАТО в края на април се намирали до 40 000 военнослужещи.

„През цялото време ни казваха, че нашите войски по украинската граница предизвикват безпокойство, ние ги изтеглихме, днес те вече не са на украинската граница, а там, където провеждат обичайните си учения“, заяви Путин след срещата си с председателя на ОССЕ, швейцареца Дидие Буркхалтер.

Руският президент каза още, че президентските избори в Украйна на 25 май са стъпка „в правилната посока“. Той обаче допълни, че те няма да решат нищо, ако правата на всички граждани не бъдат защитени. Путин призова още проруските активисти в Югоизточна Украйна да отменят серията от референдуми за независимост, планирани този уикенд.

Изявлението на руския президент идва на фона на високото напрежение между Русия и Киев и съюзниците й на Запад заради кризата в Украйна. Русия беше обвинена, че подкрепя проруските активисти в опит да раздели страната и да анексира повече области след Крим. Москва заяви, че ще защити правата на рускоговорещото население в Южна и Източна Украйна срещу недемократичното правителство в Киев.