Путин: Износът на оръжие надвишава 50 млрд. долара

Съперничеството на световния пазар на оръжие забележимо се изостри, руските отбранителни предприятия се сблъскаха с нелоялна конкуренция от страна на Запада, заяви руският президент Владимир Путин, откривайки заседанието на комисията по въпросите на военно-техническото сътрудничество (ВТС).

„Съперничеството на световния пазар на оръжие и военна техника в последно време забележимо се изостри, макар тази сфера винаги да е била и продължава да бъде достатъчно конкурентна. Това усетиха върху себе си и нашите отбранителни предприятия, които през тази година се сблъскаха с нелоялната конкуренция на някои западни компании и страни. Да се работи в условията на политически мотивирани санкции, разбира се, е двойно по-трудно“, каза Путин.

В същото време Русия увеличава взаимодействието си с други държави в сферата на военно-техническото сътрудничество, портфейлът с поръчки убедително надвишава 50 млрд. долара, и РФ последователно изпълнява задълженията си – планът за доставки за тази година още през октомври е изпълнен на 70%, заяви руският президент.

„В същото време Русия продължава да увеличава взаимодействието си с чуждите държави във военно-техническата област. Портфейлът с поръчки на нашите компании уверено надвишава 50 млрд. долара. Задълженията към чуждестранните партньори се изпълняват последователно, в срок и с необходимото качество. Планът за доставки за тази година вече е изпълнен на 70 % към 1 октомври“, каза той на заседание на Комисията по въпросите на ВТС.

Руският президент отбеляза, че износителите на военна продукция потвърждават репутацията на руските партньори.