Путин за резолюцията на ЕП за руските медии: Деградация на демокрацията

Путин за резолюцията на ЕП за руските медии: Деградация на демокрацията

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин смята за “деградация на демокрацията” приетата от Европейския парламент резолюция за противодействие на руската пропаганда срещу ЕС, предаде ТАСС.

По-рано днес ЕП прие с 304 гласа “за” срещу 179 “против” и 208 въздържали се резолюция, с която предупреждава, че ЕС се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Според евродепутатите пропагандата цели изопачаване на истината, предизвикване на страх, съмнение и разделение в ЕС,съобщи на пресслужбата на ЕП.

“Ако такова решение /за борба с “руската пропаганда”/ е взето, то говори за това, че наблюдаваме съвършено очевидна деградация, в политическия смисъл на думата, на представата за демокрация в западното общество”, заяви Путин пред журналисти в Москва.

Руският президент отбеляза, че за първи път чул от журналисти за приемането на резолюцията, макар че му било известно за дискусията по тази тема.

“Съвсем неотдавна – и тези опити продължават досега – се опитваха да ни учат на демокрация и ние винаги сме слушали от тези “учители”, че най-порочният начин да се действа с опонента е нещо да се забрани, а това не съответства на принципите и нормите на демокрацията. Най-добрият начин винаги е воденето на открита дискусия”, посочи Путин.

Той изрази надежда, че “здравият разум ще възтържествува” и реално няма да бъдат наложени ограничения върху руски медии.

В днешната резолюция за борба с пропагандата на трети страни, включително Русия, се посочват телевизия RT, информационната агенция “Спутник”, фонда “Русский мир” и Россотрудничество /Федералната агенция по работа с ОНД, сънародниците в чужбина и по международно хуманитарно сътрудничество/ , отбелязва ТАСС.

В отговор на въпрос очаква ли промяна към по-добро в отношенията със САЩ Путин изтъкна, че Русия винаги се е обявявала за нормални отношения с Вашингтон. “Винаги сме казвали, че всякакви ограничения в търговията и в икономическото сътрудничество вредят на всички”, добави руският лидер.

Източник: Дарик нюз