Путин заяви, че убийството на руския посланик в Турция е провокация

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов е „провокация“, целяща саботирането на оправящите се взаимоотношения между Русия и Анкара и срещу усилията по разрешаването на конфликта в Сирия, предаде AFP, цитира „Фокус“.

„Престъплението, което бе извършено бе без съмнение провокация, целяща нарушаването на нормализирането на руско-турските отношения и нарушаване на мирния процес в Сирия“, заяви Путин.

Руският президент  изрази съболезнования на роднините и близките на убития посланик на Русия в Турция. Той се разпореди Андрей Карлов да бъде предложен за държавна награда, съобщи говорителят на президента Дмитрий Песков.

Президентът проведе съвещание с министъра на външните работи Сергей Лавров, директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и с ръководителя на ФСБ Александър Бортников, съобщи Песков.

„Той изслуша подробни доклади във връзка със смъртта на посланика“, каза още ръководителят на президентската пресслужба. „Путин изрази дълбоки съболезнования на роднините и близките на Карлов, когото е познавал лично.

„Президентът нареди дипломатът да бъде представен за държавна награда и да бъде почетена паметта му“, каза Дмитрий Песков.

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев коментира убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов заявявайки, че „Русия няма да остави това безнаказано“, предаде ТАСС.
„Потресен съм от чудовищното престъпление. По международното право убийството на посланик е най-тежко престъпление, което излиза от рамките на цивилизованите отношения. Русия няма да го остави безнаказано“, заяви Медведев. Той отбеляза, че „всеки, който е причастен към организацията му, трябва да отговаря“.

 

Турският държавен глава Раджеп Ердоган заяви също, че убийството на руския посланик в Анкара цели да увреди на нормализирането на отношенията с Русия.

Руският посланик в Турция Андрей Карлов бе убит при покушение в турската столица. Той бе прострелян, докато произнасяше реч при откриването на фотоизложба „Русия през очите на турците“. Карлов издъхна от раните си.

Нападателят бе неутрализиран. Той е 22-годишен бивш турски полицай, който е бил уволнен по време на разследването на опита за държавен преврат през юли.