Путин е информиран за хода на евакуацията на руските граждани от Йемен

Руският президент Владимир Путин е напълно информиран за действията по евакуацията на служителите на руското посолство и други руски граждани от Йемен.

„Безусловно, тези доклади постоянно се представят (на Путин)“, каза прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

По-рано от руското посолство в Египет потвърдиха, че руският самолет е излетял от Кайро и е кацнал в Сану за евакуиране на руските граждани.

Снощи бе съобщено, че самолетът, изпратен да евакуира гражданите на РФ, е чакал да получи разрешение за излитане в Йемен. Въпреки сключените по-рано споразумения, Саудитска Арабия не допускаше самолета в тази страна.

На свой ред военно-дипломатически източник съобщи пред ТАСС, че руските граждани от Йемен ще бъдат евакуирани с помощта на не по-малко от три самолета на руското министерство на отбраната. „В евакуацията ще бъдат включени военно-транспортни самолети от ВВС на Русия. Ще бъдат задействани не по-малко от три“, съобщи източникът на ТАСС.

Едновременно с това, от Аден на борда на кораба на ВМФ на Русия бяха транспортирани в Джибути служителите на генералното консулство на РФ, заедно с 20 постоянно пребиваващи в страната руснаци, съобщиха от руското външно министерство.