Путин: Евразийското пространство за Русия – дом, където трябва да цари спокойствие и доволство

Евразийското пространство за Русия не е поле за геополитически игри, а дом, където трябва да цари спокойствие и доволство, заяви руският президент Владимир Путин при откриването на официалния прием в чест на ръководителите на делегации от страните-членки на БРИКС и ШОС в Уфа, предаде ТАСС.

„Много от представените тук държави са разположени в обширното евразийско пространство. За нас това не е шахматна дъска, не е сцена за геополитически игри. Това е нашият дом и ние бихме искали в него да цари спокойствие и доволство, в него да няма място за екстремизъм и опити за обезпечаване на своите интереси за сметка на другите“, заяви Путин.

По неговите думи Русия вижда основния смисъл от работата с партньорите в БРИКС и ШОС в гарантирането на сигурността, предвидимостта и доволството. „Нашите държави и народи свързват не само тесните приятелски отношения, но и общият ни стремеж да направим света, в който живеем, по-безопасен и по-предвидим, да осигурим надеждни условия за устойчиво развитие, – заяви Путин на официалния прием в чест на ръководителите на страните-участнички в срещите на върха на БРИКС и ШОС. – Ние виждаме в това основния смисъл от съвместната работа, както в рамките на многостранните обединения и организации като БРИКС, ШОС и Евразийския икономически съюз, така и на двустранна основа“.