Путин прави равносметка за годината на традиционната пресконференция на 18 декември

1259 журналисти от руски и чужди издания, радио и телевизионни канали са се акредитирали за отразяването на ежегодната пресконференция на руския президент Владимир Путин на 18 декември.

Тазгодишното общуване на Путин с представители на медиите ще бъде юбилейно за руския държавен глава. Първата си голяма пресконференция той проведе през 2001 г., на която бяха акредитирани повече от 500 журналиста.

От 2001 г. насам Путин всяка година провежда тази среща с представители на медии в този формат. Прекъсване бе направено единствено в периода, когато той заемаше премиерския пост – от май 2008 г. до май 2012 г. След избирането му за държавен глава през 2012 г., Путин възобнови практиката на провеждането на пресконференцията.

Общуването на руския президент с представителите на руски и чужди медии ще започне на 18 декември, като по традиция то ще продължи няколко часа. Най-кратката пресконференция на руския президент от  1 час и 33 минути е първата среща през 2001 г., а най-дългата е през 2008 г, когато Путин отговаря на въпроси на журналисти в продължение на 4 часа и 40 минути.

Миналогодишната пресконференция бе с продължителност повече от четири часа. Ако съберем времетраенето на всички тези срещи през годините, то се получава, че Путин е отговарял на въпроси на представители на медии повече от едно денонощие – над 30 часа.

През последните години мащабните срещи на руския президент с журналисти се провеждат през декември и на практика са нещо като обобщение на случилото се през изминалата година. Президентът не ограничава пресата в темите на задаваните въпроси, нито по време, макар че отдава приоритет на руските медии, при това регионалните.

Очаква се в тазгодишната пресконференция на руския държавен глава голяма част от въпросите да бъде свързана със събитията в Украйна, отношенията със Запада, както и с влиянието на поевтиняващия петрол върху руската икономика.