Путин в Севастопол: Уважавайте правата на руснаците

Руският президент Владимир Путин направи преглед на корабите на руския Черноморски флот в пристанището на Севастопол, на Кримския полуостров, предаде Франс прес.
Облечен с черен шлифер, Путин направи прегледа на корабите от катер на флота. До него беше министърът на отбраната Сергей Шойгу. Катерът премина пред десетина руски военни кораби.
Путин поздрави с мегафон екипажите, които бяха в парадни униформи и които му отвърнаха с мощно „Ура!“. Кейовете на пристанището в Севастопол бяха претъпкани с хора, посочва журналист на Франс прес.
След като приключи прегледът на корабите, последва авиационно шоу, в което над пристанището на Севастопол преминаха десетина бойни самолета, сред които свръхзвуковите бомбардировачи Ту-22 и изтребителите Су-27.
След това президентът на Русия положи венец пред мемориала на военнослужещите, защитавали Севастопол в годините на Великата отечествена война, предаде ИТАР-ТАСС.
Пред събралото се множество Путин благодари на кримските ветерани за техните подвизи през войната. „Подвигът на поколенията, които разгромиха фашизма и нацизма, винаги ще бъде пример за мъжество, доблест и несломима сила на волята и пример за безкористна служба към Отечеството“, каза Путин.
Той заяви, че връщането на Крим в пределите на Руската федерация е възстановяване на една историческа истина, посочва Франс прес.
„Настоящата 2014 г. ще остане в историята като годината, в която народите, които живеят тук, твърдо решиха да бъдат с Русия, потвърдиха, че държат на историческата истина и на паметта на нашите предци“, каза Путин.
След приключване на церемониите, когато Путин се отправяше към колата си, към него се приближиха двама жители на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.
Те благодариха на руския президент, че Крим отново е в състава на Русия. На свой ред Путин благодари за подкрепата на кримчани и се ръкува с двамата местни жители.
По-късно руският президент присъства на концерт в Севастопол и подчерта в реч пред събралото се множество, че другите трябва да уважават правата на руснаците, предаде Ройтерс.
„Ние се отнасяме към всички страни, към всички народи с уважение. Ние уважаваме техните законни права и интереси. Но ние искаме всеки да отчита нашите законни интереси, в това число и възстановяването на историческа справедливост и правото на самоопределяне“, каза Путин.
Междувременно
украинското външно министерство осъди посещението на руския президент на анексирания от Русия Кримски полуостров като умишлена ескалация на кризата между двете страни, предаде Ройтерс.
„Подобна провокация още веднъж потвърждава, че Русия нарочно се опитва да повиши напрежението в руско-украинските отношения“, гласи изявлението на украинското външно министерство.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в естонската столица Талин, че днешното посещение на Путин на Кримския полуостров е неуместно.
Няма и видимо потвърждение за изтегляне на руските войски от границата с Украйна, добави Расмусен.
По-рано руското външно министерство заяви, че Расмусен трябва да е сляп, щом казва, че не вижда признаци Русия да се изтегля от границата с Украйна.
Расмусен контрира, че няма проблеми със зрението. Путин посещава Крим за първи път след анексирането на полуострова през март.