Путин: Вината за ескалацията на насилието в Украйна не е на опълченците, а на Киев

Руският президент Владимир Путин заяви, че вината за днешната ескалация на насилието в Украйна не е на опълченците, а на Киев.

„За съжаление, ние сега ставаме очевидци на ескалация на този конфликт и вината за това не е на опълченците от Донбас, а на противоположната страна „, каза Путин пред журналисти.

При това руската страна разполага със сведения, че украинската армия съсредоточава сили, включително военна техника, в Донбас. „Именно опълчението в Донбас предложи да се изтегли цялата военна техника с калибър по-малък от 100 мм. от фронтовата линия. За съжаление, друга страна не направи това, а точно обратното – според наличните данни, те съсредоточават там своите подразделения, включително и засилване на военното оборудване“, отбеляза руският президент.

Той изрази надежда, че ситуацията в Донбас няма да доведе до сериозни сблъсъци. „Надявам се, че до открити преки и мащабни сблъсъци няма да се стигне“, каза Путин.

„Що се отнася до споразумението „Минск-2“, то предполагам, че няма никаква друга алтернатива за разрешаване на ситуацията, и накрая, безусловно ще възтържествува мирът. Задачата ни е да минимизираме загубите, с които ще стигнем до този мир“, добави той.

По-рано руският президент изрази увереност, че трудностите в Украйна ще приключат и страната ще се развива положително заедно с Русия. При това Путин нарече унизителна днешната практика за външно управление на страната, водена фактически от Киев.