Путин: БРИКС няма намерение да създава военно-политически алианс

Страните от БРИКС са за укрепване на политическата роля на обединението в международните отношения и искат да повишат тяхното значение в световната икономика, също така БРИКС не планира да създава военно-политически алианс. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин преди   заседанието на БРИКС в Бразилия, което се провежда днес, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин заяви, че страните от БРИКС имат намерение да укрепват политическата страна на сътрудничеството си. „Дойде време, когато трябва да се увеличи ролята на БРИКС, а също нашето обединение да стане част от системата за глобално управление в интересите на устойчиво развитие”, поясни Путин пред журналистите.

„В същото време искам да подчертая, че нямаме планове за формиране на военно-политически алианс на базата на БРИКС”, увери руският президент.

Той добави, че дългосрочният общ интерес на участниците на БРИКС е укрепление на върховенството на международното право и централната роля на ООН в международната система.

„Ще кажа директно – без принципиалната позиция на Русия и Китай в Съвета за Сигурност на ООН за Сирия, събитията в тази държава отдавна щяха да се развият по либийския или иракския сценарий”, отбеляза той.

Освен това, Владимир Путин изказа позицията си за създаването в рамките на БРИКС на система за противодействие на „тормоз” срещу държавите, несъгласни с политиката на САЩ и техните съюзници. При това, той изказа благодарност на партньорите от обединението, които неодобриха „санкционната атака” от страна на САЩ и съюзниците им спрямо Русия.

Относно ситуацията в световната икономика, Путин отбеляза, че международната валутна система зависи от валутно-финансовата политика на американското ръководство. По думите му, международната валутно-финансова система в настоящия й вид е „несправедлива по отношение на страните на БРИКС и като цяло на новите икономики”.

«Ние трябва по-активно да участваме в системата за вземане на решенията на МВФ и Световната банка. Самата международна валута прекомерно зависи от положението на долара, а по-точно, от валутно-финансовата политика на американското ръководство. Страните от БРИКС искат да променят това положение», поясни президентът на Русия.

По думите му, ще бъде формиран пул на валутните резерви на БРИКС, който е «предназначен да бъде един вид «застраховка», предназначена за съвместно реагиране при финансови предизвикателства».