Проучване показа: Европейците не одобряват политиката на ЕС по отношение на Русия

Болшинството от населението на десет водещи европейски страни не одобрява политиката на ЕС по отношение на Русия. До такъв извод стигнаха социолозите от американския център за изследвания Pew Reasearch Center, предаде РИА Новости.

Проучването е проведено сред гражданите на десет европейски страни: Германия, Великобритания, Италия, Испания, Полша, Холандия, Унгария, Гърция, Франция и Швеция. Общо тези държави заедно дават 82 % от БВП на Евросъюза и на тях се падат 80 % от населението на ЕС.

Изследването е проведено в периода 4 април – 12 май и в него са участвали около 11,5 хил. души.

Социолозите отбелязват, че жителите на тези страни са недоволни от политиката на ЕС, която отговаря за търговията с другите държави. Това се отнася не само за отношенията с Москва, но и за миграционната криза и икономическите проблеми.

В Гърция 89 % от анкетираните считат, че с Русия е по-важно да се поддържат здрави икономически отношения, вместо провеждането на твърда външна политика. В Унгария, Германия и Италия показателите на мнозинството са по-скромни – от 54 % в Италия до 67 % в Унгария. При това болшинството от шведите (71 %) се обявяват против строгите отношения на ЕС с Русия. Усреднените данни сочат, че по-голямата част от европейците подкрепят сътрудничеството с РФ (48 % – за и 43 % – против).

Освен това, социолозите изясниха, че европейците най-много се тревожат за сигурността си. От осем възможни варианта те посочват дейността на терористичната групировка „Ислямска държава“ като основна заплаха за безопасността на страната си.

Най-много се страхуват от ИД в Испания (93 % от анкетираните) и Франция (91 %). Подобни опасения споделят жителите на седем от общо десетте участващи в проучването държави. Втора по значимост заплаха според европейците са климатичните промени, следвани от икономическата нестабилност и кибератаките.

Що се отнася до бежанците от Сирия и Ирак, европейските страни се разминават в мненията си. За Полша, Унгария, Гърция и Италия този проблем се е превърнал в обект на специално внимание.