Проучване: Американците определиха Северна Корея като „основна заплаха“ за САЩ

Американците определиха Северна Корея като „основна заплаха“ за САЩ, следвана от Русия на второ място. Това показват резултатите от проучване на изследователския център „Галъп“, предаде TACC.

Според резултатите от анкетата 16 % от анкетираните са посочили КНДР за „основен враг“ на Америка. Миналата година на подобно мнение са били 15 % от участващите в проучването. На второ място 15 % от американските граждани поставят Русия, като се наблюдава спад в привържениците на тази позиция, които през предходната година са били с три процента повече.

Трето и четвърто място заемат съответно Иран и Китай, съответно с 14 % и 12 %. По този начин първата четворка на „основните заплахи“ за САЩ, както и през последните три години, остава непроменена.

Събраните от КНДР 16 % от гласовете е един от най-ниските резултати за „лидера“ сред заплахите за САЩ за цялата история на провеждане на проучването. През 2011 г. например, Ирак е определен за „главния враг“ от 38 % от американските граждани, отбелязват авторите на изследването.