Противоречиви съобщения в медиите за срещата между Путин и Тръмп

Противоречиви сведения за предстоящата среща между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин в исландската столица Рейкяви се появиха в медиите.

В неделя (15 януари) британският вестник „Съндей таймс“ (The Sunday Times) съобщи, че Тръмп би искал да се срещне с Путин в Рейкявик няколко седмици след встъпването му в длъжност.

„Тръмп и членове на екипа му казаха на британски официални лица, че по време на първото им пътуване в чужбина ще има среща с руския лидер и най-предпочитаният вариант за домакин на преговорите между двете държави да е исландската столица, както бе преди три десетилетия“, съобщава вестникът, като се позова на източници, разговаряли по повод срещата между двамата лидери с представители на руското посолство в Лондон.

През октомври 1986 г. в Рейкявик се поведе историческата среща на съветския лидер Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън, превърнала се във важна крачка за края на Студената война.

На нея бе обсъден въпросът за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Изданието прави паралел и относно темата на предвижданата среща.

„В опит да рестартира отношенията на Запада с Кремъл Тръмп ще започне да работи върху сделка по ограничаване на ядрените въоръжения“, пише изданието.

По-късно исландският вестник „Моргунбладид“ (Morgunbladid) съобщи, че Исландия е готова да участва в организирането на среща между двамата президенти. „Засега правителството на Исландия не е получавало запитване за тази среща. Ако официалните лица във Вашингтон се обърнат към исландското правителство с официално запитване да организират среща на високо равнище в Рейкявик, ние ще го възприемем позитивно и ще го превърнем в нашия принос за подобряване на отношенията между САЩ и Русия“, твърди външният министър на страната Гудлейгур Тор Тордарсон, цитиран от изданието.

Екипът на Доналд Тръмп опроверга съобщението на „Съндей таймс“, че той се готви да се срещне с руския президент, предаде по-късно РИА „Новости“, като се позова на информация на „Блумбърг“. По данни на агенцията говорител на Тръмп е определил информацията като „стопроцентова лъжа“.