Протест срещу и контрапротест в защита на паметника на българофила акад.Лихачов (ВИДЕО)

Протест срещу и контрапротест в защита на паметника на българофила акад.Лихачов (ВИДЕО)

Публикувано от:

В събота, 18 юли, шепа граждани се събраха в столичния квартал Обеля, за протестират срещу изграждането на паметник на големият българофил и учен академик Дмитрий Лихачов. Претенциите им бяха уж, че не трябвало да се застроява парка, в който ще се издигне паметника на Лихачов. Но в последствие се оказа, че тези, които са начело срещу паметника, са с други чисто русофобски подбуди. Срещу шепата протестиращи се изправи контрапротест в защита на изграждането на паметник на академик Лихачов. Поддръжниците на паметника бяха повече, отколкото тези, които бяха против. За съжаление нямаше ясно разграничена линия между двата протеста, за да се покаже това визуално.

Чухме мнението на инициаторите и фанансиращите изграждането на паметника. Коментар за средствата за изграждането и подбудите за инициативата даде зам.-председателя и главен секретар на Национално Движение „Русофили” Пенчо Зулчев. Той поясни, че средствата за паметника са от дарения и в отговор на спекулациите допълни, че за изграждането на монумента не са давани пари от Русия.

Георги Николов от движение “Русофили” обясни, че идеята е старо желание на софийската академична общност и на общественици да има паметник на Лихачов, тъй като той е изказал знаменити думи в защита на България. Решението той да е в квартал “Обеля” е заради близостта с улица със същото име.”Това не е детска площадка, това е зелено пространство. Този проект е съгласуван със “Зелени системи”, където беше посочено, че паметникът ще бъде в тревна площ, необременена със съоръжения и детски катерушки. Липсват дървета и други трайни насаждения“, посочи той.

Кметът на район “Връбница” Младен Младенов от своя страна обясни, че изграждането на паметника е било обявено на сайта на район “Връбница”. Той се ангажира заради общественото недоволство отново да сезира Столичния общински съвет, който е взел решението.

“Паметникът се изгражда изцяло със средства на русофилскките движения. Столична община не е дала нито една стотинка от нейния бюджет за изграждането на този паметник”, категоричен беше той.

“Паметникът е с изрядни документи. Законовите срокове са изтекли, никой не го е обжалвал”, разясни още той.
[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=R8nKXzG8qvg[/embedyt]

Източник: Алфа ТВ