Създадоха „Харковска народна република”

Създадоха „Харковска народна република”

Публикувано от:

Проруски активисти, превзели областната администрация в Харков, обявиха създаването на „Харковска народна република”, предаде РИА Новости. Според демонстрантите, републиката ще стане суверенна държава, която ще „гради отношения с другите държави в съответствие с международното право”. Решението за създаване на народна република влиза в сила след одобряването му на областен референдум.

Демонстрантите са решили още да се обърнат към Виктор Янукович, който да легитимира инициативата. Освен това възнамеряват да помолят Русия да бъде посредник и да гарантира мирното провеждане на референдума в Харковска област.

Протестиращите създали алтернативен депутатски корпус от 136 доброволци, в който те се записвали направо на улицата до сградата на областната администрация. „Алтернативните депутати” не могли да влязат в сградата, тъй като входа бил блокиран от органите на реда, и те провели „сесията” във фоайето на административната сграда. Предполага се, че решението за създаването на „републиката” ще влезе в сила, след като бъде проведен и утвърден областен референдум.