Произведена е първата партида руски персонални компютри “Елбрус-401″

Произведена е първата партида руски персонални компютри “Елбрус-401″

Публикувано от:

Предприятието “Ижевски радиозавод” започна производството на руските персонални компютри “Елбрус-401”, съобщи ТАСС, цитиран от kaldata.com. Първата партида от 80 PC и 20 дъна е вече предадена на клиента.

Клиентът е акционерното дружество “МЦСТ”, което създаде руските процесори с архитектура “Елбрус”. Сега ще започнат усилени тестове на новите компютри, а през 2016 година производството на PC “Елбрус-401” ще продължи. Не се съобщава обемът на цялата поръчка.

“МЦСТ” (Московски център за SPARC-технологии) е руска компания, която проектира и създава високопроизводителни процесори, микро контролери и цифрови комплекси. През месец май тази година компанията съобщи за реализирането на първите руски персонални компютри “АРМ Елбрус 401-PC” и сървъри, базирани на руски процесори.

Компютърът “Елбрус-401” работи под управлението на руска операционна система и може да бъде използван като офис-компютър. “Ижевски радиозавод” допълни, че е приел поръчки за производството на руски компютри за няколко руски предприятия.

“Ижевски радиозавод” е холдинг от няколко предприятия за производство на електронни устройства за авиацията, радиолокацията и други области.