Продължават да разчистват развалините в московското метро

Движението на участъка на московското метро, където вчера дерайлираха 3 вагона, най-вероятно ще бъде възстановено до в пълен обем до петък тази седмица, съобщиха от оперативния щаб.

Вчера беше съобщавано, че движението на този участък ще бъде възстановено днес рано сутринта, но обемът на работите се оказа непредвидено голям. Сега продължава разчистването на конструкциите на катастрофиралия влак, предаде RT.

След разчистването на тунела ще започнат работа специалисти по коловози, сигнализация и връзка.

Напомняме, че във вторник на 15 юли, на станциите за връзка „Парк на Победата – „Славянски булевард” след рязко спиране на влака, три вагона дерайлирали. Официалният представител на следствения комитет на Русия Владимир Маркин съобщи на журналисти, че в близко време могат да се появят заподозрени и обвиняеми по делото за извънредното произшествие в московското метро.

Сряда 16 юли бе обявен за ден на траур в Москва заради инцидента в столичното метро, обяви кметът на руската столица Сергей Собянин.

Същевременно, по делото за тежката катастрофа на 15 юли на Арбатско Покровската метро линия в Москва са задържани двама души.  Става дума за служители на Московския метрополитен Валерий Башкатов и неговият помощник Юрий Гордов, съобщи официалният представител на Следствения Комитет на Русия (СКР) Владимир Маркин.

От СКР съобщиха, че вероятната причина за дерайлирането на вагоните е в ремонтирането на стрелката от предния ден. „Механизмът на стрелката е бил фиксиран с обикновена 3-милиметрова тел, която в последствие от вибрациите се е скъсала. Така зле закрепената стрелка се е отклонила от началното си положение и е насочила композицията в стената на тунела“, поясни Маркин.

Според версията на следствието, служителите на Службата по пътищата е трябвало да проверят изправността на стрелкови механизъм на пътя веднага след ремонта му, но не е изпълнил своите задължения по инструкция до край.