Прогнозират фалити заради отлива на руски туристи

Според статистиката на туроператорите в Москва около 500 000 рускоговорящи туристи са почивали в България през миналата година. На фона на прогнозите за 60% спад през 2015 г. екип на БТВ провери колко сериозен е проблемът с отлива на руски туристи у нас.

„Към момента спадът към записванията за България е близо 40-50% по сравнения с миналогодишния спад”, обясни пред БТВ генералният директор на туристическа агенция Димитър Цонев.

Нашите управляващи, преди да правят каквито и било изказвания по адрес на Русия, много добре да се замислят и да подбират думите си. Всички тези резки изказвания, че Русия е „страна-агресор”, че Русия е заплаха за Европа, в това число и за България, довеждат до едно негативно отношение от страна на руснаците”, предупреди Цонев.

Той разказа и за друг проблем. „През последните години много руснаци си купиха недвижимост в България. Над 300 000 руснаци до миналата година пътуваха ежегодно в своя втори собствен дом. От края на миналата година и началото на тази се забелязва рязко увеличение на руснаците, които искат да продадат имотите си в България”, обясни още директорът на туристическа агенция.

През миналата зима броят на чартърните полети от Русия до България е бил 14. За сравнение, тази зима полетите са били само два.

„Туризмът донася 13% или 14% валовия национален продукт, всеки загубен турист от Русия към България е една сериозна причина да бъдат загубени работни места в селското стопанство, транспорта”, коментира още Цонев.

Той предупреди, че ако тази тенденция продължи, туристическият сезон в България може да завърши не с ръст на чужди туристи, а фалити на хотели и туроператори.