Присъединяването на Крим към Русия ще се чества една седмица

На 16 март говорителят на Държавната дума Сергей Наришкин ще проведе президиум на Съвета на законодателите, на който депутати, сенатори и представители на регионите ще обсъдят проблемите на интеграцията на Крим, предаде ТАСС.

В същия ден «Младата гвардия на Единна Русия» и Федерация на автомобилистите ще проведат в Москва авторали под мотото „Крим се върна в родното пристанище”. Очаква се, че в него ще вземат участие няколко стотни автомобили.

На 18 март, в деня на подписването на междудържавния договор за приемане на Крим и Севастопол в състава на Русия, в столиците на регионите ще бъдат издигнати знамената на Крим и Севастопол в рамките на акциите „Възсъединение”. В Москва и други градове на Русия също ще се състоят празнични мероприятия.

В Крим ще празнуват една седмица, съобщи първият заместник на председателя на Държавния съвет на републиката Константин Бахарев.

На 15 март в Симферопол ще се състои шествие, а също и кръгли маси, презентация на тематичен фотоалбум.

На 16 март в Държавния съвет на Крим ще се състои първото награждаване на държавните награди на републиката, а на централния площад ще се проведе голям концерт с фойерверки.

По думите на Бахарев, на тези мероприятия се очаква да има много гости от Москва. През последните няколко седмици депутати от Крим и Севастопол обявиха в регионите си датата 18 март за официален почивен ден. Същевременно с това, парламентаристите от кримския парламент са изпратили в Държавната дума на Русия предложение, тази дата да бъде обявена за официален общонационален празник.

Повечето жители на Крим продължават да подкрепят присъединяването на Крим към състава на Руската Федерация. Съгласно резултатите на проведеното от ВЦИОМ специално за ИА „Криминформ” социологическо проучване  (на 9-18 февруари). Според резултатите от проучването става ясно, че ако референдумът би се провел в настоящия момент, то по въпроса относно присъединяването на Крим към Русия биха отговорили положително 90% от населението на полуострова.