Примирието в Новорусия се нарушава, обмяната на пленници не се състоя

По данни на щаба на армията на Новорусия, за изминалото денонощие украинските военни повече от десет пъти са нарушили споразумението за прекратяване на огъня.

Украинските военни продължават да обстрелват с артилерия и миномети  покрайнините на Донецк. Покрай обстрела на жилищните квартали на града, под обстрел попаднаха и части от армията на Новорусия, разположени в близост. Съобщава се също за активност на украинските военни и в посока Мариупол, където те се опитвали да внесат военна техника, за да окажат помощ на тези, които са блокирани в града.

Щабът на армията на Новорусия информира и за това, че в непосредствена близост до Дебалцево е регистрирано придвижването на няколко десетки бронирани машини на въоръжените сили на Украйна.

Нацистите активно въвеждат подразделенията си в тези населени места, където групировките им са с отслабени сили. Извършва се ротация на войските на противника, като освен това, те откриват огън и по селищата. Днес под обстрел попадна с. Спартак.

Едновременно с нарушаването на примирието, възникнаха и проблеми с изпълняването на решението за освобождаването на пленниците.

Заради това, че Киев отказва да предостави списъците на пленените опълченци, властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) продължават да държат в плен около хиляда украински военни, които се планира да бъдат обменени, съобщи изпълняващият длъжността министър на Държавната сигурност на ДНР Леонид Баранов.

„Киев твърди, че държи около 200-300 опълченци в плен. При това, точни списъци до момента няма. Още повече, около хиляда наши привърженици и мирни жители на Донбас  се водят безследно изчезнали, а всъщност, много от тях са в плен”, обясни Баранов. Според него, Киев може да реши да не освободи част от пленниците.

„Ние и така обменяме повече от хиляда техни за триста наши, не ми се иска на всичко отгоре да се превърнем и в жертва на измама”, изрази опасенията си Баранов.

Освен това, между Донецк и Киев съществуват разногласия и за това, кой трябва да пусне украинската страна, заяви още министърът на Държавната сигурност на ДНР.

„Да допуснем, че има задържани няколко десетки наши едномишленици в Харков и Одеса. Ние смятаме, че те също са пленници и трябва да бъдат пуснати. Киев твърди, че те са обвинени в тероризъм и нямат отношение към Донбас”, поясни Баранов.

Според него, пленените украински военни ще бъдат освободени, след като списъците бъдат съгласувани. „Ние бихме могли да ги пуснем, както се казва и още вчера, но на нас са ни необходими гаранции, че нашите също ще бъдат пуснати без измама”, съобщи още Баранов.

ДНР вече и предала на Киев списъците на тези, които според тях трябва да бъдат освободени от плен.

В неделя опълченците в Донецк освободиха 15 украински военни.