Приднестровието търси защита от Путин

Притесненията на обществените организации са свързани със създаващата се политическа обстановка около Приднестровието, след като Украйна прекрати споразумението за транзит на руски миротворци през територията на страната, пише livenews.bg

Представители на 66 обществени организации от непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) решиха на общо събрание вчера да се обърнат към президента на Русия Владимир Путин с молба „да бъдат взети мерки за тяхната защита в случай на заплаха за мирното съществуване на приднестровските граждани“, съобщи РИА „Новости“.

„От името на обществеността на Приднестровието искаме да се обърнем към президента на РФ Владимир Путин: В случай на някаква опасност той, като гарант на мира на територията на Приднестровието, като страна в преговорния процес, да вземе всички възможни мерки: и политически, и дипломатически, и икономически, и санкционни, а в случай на опасност и други, разбира се“, заяви на събранието председателката на Съюза на жените от ПМР Татяна Долишная.

Притесненията на обществените организации са свързани със създаващата се политическа обстановка около Приднестровието, след като Украйна прекрати споразумението за транзит на руски миротворци през територията на страната. „За първи път от 25 години се оказваме притиснати в менгеме както от Молдова, така и от Украйна“, казва председателят на Съюза на молдовците от ПМР Валериан Тулгар.

Приднестровието, където 60% от жителите са руснаци и украинци, прави опити да излезе от състава на Молдова още преди разпадането на СССР, опасявайки се, че на вълната на национализма Молдова ще се присъедини към Румъния. През 1992 година, след неуспешния опит на властите в Кишинев да решат със сила проблема, Приднестровието фактически излезе извън контрола на Молдова и се обяви за република.