Престрелките в САЩ след 1963 г. са убили повече американци, отколкото всички войни, взети заедно

Ето едно шокиращо твърдение: от покушението над американския президент Джон Кенеди в края на 1963 г. в страната са убити повече американци при престрелки, отколкото са загиналите през всички войни на САЩ.

Активистката организация, подкрепяща контрола над оръжията „Център за обществена безопасност Вирджиния“ повтори това твърдение в листовки, раздавани по време на митинг в американския град Ричмънд на 18 януари. А от уебсайта PolitiFact решиха да сравнят цифрите с последните данни и да проверят автентичността на твърдението.

Какво се оказва? Че е вярно. Ето какво откриват от PolitiFact:

  • От американската война за независимост (1775–1783 г.) до декември 2014 г. при военни конфликти са загинали 1,2 милиона американци, сочат данни на Службата по изследвания към Конгреса на САЩ.
  • Според труд на историк от университета на Бинамтън от 2012 г. броят на жертвите от гражданската война е с 20 на сто по-висок. Така смъртните случаи във военни конфликти възлизат общо на 1,4 млн. души.
  • От друга страна смъртните случаи, причинени от огнестрелни оръжия в САЩ, от 1968 г. до 2014 г. са почти 1,5 милиона.
  • Около 63 процента от тях са самоубийства, а останалите са убийства.
  • От уебсайта не откриват официални данни за смъртните случаи, причинени от  огнестрелни оръжия, преди 1968 г. Като се добавят неизвестния брой случаи от 1963 до 1968 г., общият брой на загиналите от огнестрелно оръжие след смъртта на Кенеди със сигурност е над 1,5 млн. души.

Така че, да – повече американци са починали в престрелки в собствената си страна в последния половин век, отколкото са загиналите във всички войни на САЩ досега.

По-рано този месец президентът Барак Обама обяви нови механизми против насилието, които биха затворили вратичката в закона, която позволява на някои купувачи на оръжие да избегнат задължителните проверки. След съобщението му акциите на оръжейните производители скочиха.