Преследване на руснаци в бивша Украйна

Писмо от представител на антифашистко движение в Полтава
Руски институт за стратегически изследвания

От редакцията. На вниманието на руския читател – събитията в Донбас и като цяло в Новорусия. Обаче преследванията на руснаци се случват в цяла бивша Украйна. Представителите на „международните” организации като ПАСЕ и ОССЕ се стараят да не забелязват този геноцид на руснаците. Очевидно, трябва да се открие нова рубрика: „Руски писма от нацистки неволи”. Надяваме се да съберем документални свидетелства, доказващи погазването на правата на руските граждани в другите региони на бившата украинска ССР. Публикуваното по-долу писмо получихме от Полтава. Името и данните на автора скриваме, поради съображения за сигурност.

Ситуацията в гр. Полтава и Полтавска област е дотолкова сериозна и плашеща, че антифашисткото движение в областта е принудено да стои под земята. Днес у нас няма нито една легална политическа сила или обществена организация, която би оказала подкрепа на антифашистко движение. Действията на полтавските антифашисти носят стого конспиративен характер. Средствата, с които разполагаме, са информиране на населението на града и цяла Украйна за престъпната същност на киевската хунта и нейните протежета. Нощем, на свой страх и риск, бойците от антифашистката съпротива разлепват листовки. Опитваме се да организираме митинги, обаче участниците са немного: хората се страхуват да не отидат в затвора по обвинение в нарушаване на обществения ред за антифашистките лозунги (!) или да не станат жертва на разправата на 17-18 годишните младежи от „Десния сектор” и футболните ултраси.

Срещу нас е добре въоръжената групировка на украинските неонацисти от „Десния сектор”. Те получават пълната подкрепа на нелигимната власт в Киев и областта. Полтава не забеляза как в нашия регион започнаха да действат открито фашистките организации „УНА-УНСО”, партията „Свобода” и редица други, проповядващи идеологията на „интегралния национализъм”, русофобията и неонацизма.

Въоръжени отряди от представители на споменатите по-горе организации във вид на охрана на жителите на град Полтава, изпълняват функцията защита на лицата, които превзеха властта в Полтавска област по пътя на въоръжен преврат. За което се поощряват материално и финансово. Целите на „неонацистките Полтавски улични бунтове”, позор за Полтава, преминават под откровено антируски и русофобски лозунги. Тяхната цел е да скара двата братски народа – руския и украинския и да не допусне развитието на интеграционните процеси между Украйна и Русия.

Лидерите на това движение не са организации, не са партии, а обикновените жители на Полтава и областта. Под заплахата от физическа разправа, полтавските антифашисти не прекратяват своето дело. Те систематично провеждат събрания и разпростряняват сред населението листовки с информация за своята дейност. Много от гражданите са силно наплашени и се стараят да странят от подобно движение, буквално страхувайки се за живота си и семействата си. По този начин, ние, полтавските антифашисти, сме подложени на много голям риск.

Бе сформирано обществено мнение за това, че с фашистите воюва само Югоизточна Украйна. За антифашистите от Централна Украйна не се споменава. Нашата дейност не се отразява никъде, което дава възможност на неонацистките организации да издевателстват над нас, както им се иска. Според тях, нас нали ни „няма”! Следователно, не носят и никаква отговорност за разправата с антифашистите, които „не съществуват”! Така, например, зимата от неонацистите от „Десния сектор” бе пребит предприемач и собственик на спортен бар в Полтава, който развял в заведението си руското знаме. Този факт, разбира се, никой не си спомня. Така никой не помни и факта, че именно полтавската служба за сигурност повдигна обвинение срещу жителя на гр. Полтава за това, че същият в социалната мрежа е призовал съгражданите си да се присъединят към Русия.

Не трябва да се забравя и това, че на територията именно на Полтавска област се намират две от тренировъчните бази на „Десния сектор”. Още повече, че полтавските служители на реда защитават интересите на споменатите по-горе бандитско-фашистки групировки. По този начин, ние, антифашистите се озоваваме под двойна преса: от страна на украинските неонацисти и от друга страна, на киевските власти.
При всичко това, нашият регион се намира извън обсега на чуждестранните СМИ. Всички услиия на руските средства за масова информация и дипломация са насочени към поддръжката на руския Югоизток, на Новорусия. Макар че, президентът на Русия Владимир Владимирович Путин заяви, че подкрепя целия руски свят! А ние, Полтава – родината на великия руски гений Николай Василиевич Гогол, мястото на славни победи за Русия, сме неделима част от руския свят в Украйна.

Ние, жителите на Полтава, в огромното си мнозинство сме част от руския свят и руската култура. Ето защо, ние с надежда възприехме усилията на руската дипломация в хода на преговорите в Женева. Обаче, вече минаха няколко дни след приключването им, а още нищо не се е променило към по-добро. Ето защо всичките си надежди ние възлагаме на руския президент Владимир Путин. Всичко, което се случва сега, свидетелства, че хунтата скоро ще премине от политика на репресии към неприкрит геноцид към руското население. При това културният етноцид вече е започнал: в града, в който се говори само на руски, няма НИТО ЕДНО РУСКО УЧИЛИЩЕ! Смятаме, че това е първата крачка към руския геноцид.

Надяваме се, че Русия ще ни чуе и няма да се наложи да се изправя в защита на руския свят, когато вече е прекалено късно, след като вече не са останали негови представители.