Пренаписват учебниците по история на Украйна „от позицията на интересите на страната”

В новите учебници по „История на Украйна”  за 11-ти клас ще бъдат включени раздели за Евромайдана и АТО (антитерористична операция – бел.р.) и ще бъдат внесени обяснения на редица термини, появили се през този период, пише украинският вестник „Вести”, цитиран от РИА Новости.

Според един от авторите на учебника, политологът Александър Палий, в допълнените издания ще бъде дадена лаконична оценка на събитията на Майдана и в югоизточната част на Украйна „от гледна точка на интересите на държавата”.

Събитията в новата история на Украйна ще бъдат разказани в два параграфа. В новите раздели ще бъдат споменати датите на ключовите събития, както и нови термини, като „сепаратизъм”, „АТО”, „доброволчески батальон” и др.

В момента допълненията в учебника по история предстои да бъдат редактирани. Ще бъде обсъдена и точна информация за това, дали те да влязат в задължителната програма или да се изучават в рамките на факултатив.

Някои експерти обаче, предполагат, че новите учебници са преждевременни.

„Такава еднозначна оценка на събитията, към които отношението в страната е нееднозначно, прилича на пропаганда, – смята политологът Вадим Карасев. – Изобщо, смятам, че, за да се разбере къде да бъдат поставени акцентите, трябва между описваните в учебниците събития и издаването на самите тях да мине известно време. Сега е невъзможно да бъдат обективни, защото ситуацията се променя всеки ден и всички ние сме емоционално въвлечени в нея”.

Съобщава се също, че от септември тази година учениците в Украйна ще трябва сами да купуват учебниците си, които възлизат приблизително на стойност 500-700 гривни.