Премиерът на Холандия: Украйна не трябва да става член на ЕС

Украйна не трябва да става член на Европейския съюз, заяви снощи премиерът на Холандия Марк Рюте, предаде ТАСС.

„Противниците на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна казват, че неговата ратификация ще стане крачка по пътя на влизането на Украйна в ЕС, но това изобщо не е така“, каза той в интервю за информационния портал NU.nl.

Според Рюте договорът се отнася за свободната търговия, върховенството на закона, борбата с корупцията и развитието на демокрацията.

„Ние смятаме, че Украйна трябва да има добри отношения и с Европа, и с Русия. Това обаче би било невъзможно, ако Украйна стане член на ЕС“, подчерта холандският премиер. Той добави, че в сегашната ситуация Киев няма да може да изгради добри отношения с Москва заради Крим и събитията в Източна Украйна.

„Необходимо е време, но в дългосрочна перспектива това има важно значение“, посочи Рюте.

На 6 април в Холандия ще се проведе референдум по въпроса за ратификацията на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Резултатът от него ще бъде признат, ако в гласуването участват минимум 30% от холандците.

Макар да носи консултативен характер, резултатът може да доведе до сериозни разногласия в политическите кръгове, ако гласуването бъде признато за състояло се и ако мнозинството бъде срещу споразумението.