Премиерът на Словакия: В света съществуват четири посоки, а не само Запад

Съществуват четири посоки на света, а не само Запад, каза в неделя словашкият премиер Роберт Фицо в изказване по братиславската телевизия ТА3, предаде РИА Новости.

„Когато гледам картата на нашата планета, то виждам четирите посоки на света, а не само Запад. Много световни проблеми, като сирийската криза, не може да се реши без участието на Русия“, каза той.

Отговаряйки на публикувано преди дни отворено писмо на 70 видни представители на словашката общественост, протестиращи срещу „проруската“ ориентация на настоящия кабинет, премиерът каза, че „на интелектуалците им е абсолютно безразлично, че страната може да загуби стотици милиони евро, но аз икономическите интереси на Словакия не мога да игнорирам“.

Що се отнася до приетия от РФ санкционен списък по отношение на редица западни политици и дипломати, Фицо заяви, че на времето ЕС е утвърдил списъка с руски граждани, на които е забранено да посещават западните страни, така че сега няма нищо учудващо в това, че другата страна е предприела подобни мерки.