През 1937 г. Русия получава своя Синатра – Йосиф Козбон

На 11 септември, през 1937 г. в Украйна се ражда Йосиф Козбон, изпълнителят на песента „Мгновения“ от известния съветски сериал „17 мига от пролетта“. По времето на Леонид Брежнев почти няма официален празник, на който да не пее Кобзон. В края на 1970-те години малка планета, открита от съветски астроном, е кръстена на негово име. Той е първата известна личност, посетила през 1986 г. Чернобил, след експлозията в атомната електроцентрала, а през 1987 г. е обявен за „народен артист на СССР“.

Мнозина го считат за съветския Франк Синатра, заради стила му. Подобно на Синатра, смята се, че Кобзон има високо положение в подземния свят на Русия след разпадането на СССР. Изнася много от концертите си съвместно с Академичния ансамбъл за песни и танци на Вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на Русия, известен като Елисеевския оркестър с ръководител от 1985 г. генерал-майор Виктор Елисеев. От 1989 г. Кобзон е успешен руски политик, постоянен депутат в Държавната дума. През 1998 г. прави прощален тур, съставен от 128 концерта, като последният му спектакъл е в „Кремъл“ и в продължение на 12 часа непрекъснато е излъчван директно по телевизията. За турнето му е направен 10-сериен филм, наречен „Прощаване с държавата“. През 2003 г. в Донецк е открита негова статуя.

Награден е с множество ордени. През 2007 г. по случай 70-годишнината си прави юбилейно турне, което тръгва от България. При посещенията си у нас пее на български „Моя страна, моя България“, „Една българска роза“, „Хей, поле широко“.

През 2012 г. прекратява певческата си кариера и през същата година е награден с орден „За заслуги пред Отечеството“.

През септември 2016 г. Йосиф Кобзон се обявява против провеждането на конкурса „Евровизия“ през 2017 г. в Русия, тъй като бил „необективен“ и „политизиран“.