Президентът на Русия Владимир Путин е изпратил писмо до председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко

Президентът на Русия Владимир Путин е изпратил писмо до председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, с което предлага да бъде отменено гласуваното в разгара на Кримската криза разрешение за използването на въоръжените сили на РФ на територията на Украйна, предаде РИА Новости, цитирайки прессекретаря на руския президент – Дмитрий Песков.

„Във вторник, преди да замине за Виена, Путин е изпратил писмо до Валентина Матвиенко, в което с цел

нормализиране на обстановката

 

и урегулиране на ситуацията в източните райони на Украйна, а също така във връзка с началото на тристранните преговори по този въпрос, е внесъл предложение за отмяна на постановлението на Съвета на федерацията от 1 март 2014 г.”

Съветът на федерацията ще разгледа предложението на руския президент днес. В началото на март Путин поиска това разрешение с уговорката, че то ще бъде валидно до нормализирането на обществено-политическата обстановка в Украйна и това разрешение му бе дадено единодушно. Тогава се подчертаваше, че горната камара на руския парламент само е дала разрешение за въвеждането на войски, което не означавало, че това право ще бъде реализирано от главнокомандващия. В този ден центърът на Симферопол в Крим бе превзет от необичайно

възпитани въоръжени мъже

 

без отличителни знаци на униформите, за които след известно време самият Путин призна, че са руски войници. Тогава на поредния си разговор с народа руският държавен глава заяви, че станалите известни като „зелени човечета” добре екипирани въоръжени мъже просто са осигурили безопасността при провеждането на референдума и присъединяването на Крим към Русия.