Президентът на Киргизстан не иска страната да сменя кирилицата с латиница

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев в четвъртък (20 юли) се изказа против преминаването на киргизкия език от кирилица на латиница, съобщи „Взгляд„, цитира Руски дневник.

В реч на международния форум „Алтайската цивилизация и родствените народи от алтайското езиково семейство“ държавният глава отбеляза, че след разпадането на СССР Азербайджан и Туркменистан са преминали на латиница, а Узбекистан е в процес на промяна, докато Казахстан „също неотдавна прие решение да смени кирилицата с латинската азбука“.

„Всеки път желанието да се смени азбуката е съпроводено с ново обяснение – например, че латиницата е азбуката на всички развити страни, че преходът към латиница ще помогне да се развие икономиката на страната. Но нима на Япония и Корея им е попречил фактът, че използват йероглифи?“, попита Атамбаев и допълни, че латиницата се използва в много африкански държави, но това не им е помогнало да решат проблема с бедността.

Според Атамбаев опитът да се обясни преходът към латиницата с „възможността да се обединят тюркските народи“ е неубедителен.

„Защо в нереалните си мечти да създадем единен език забравяме за нашите братя, живеещи в Руската федерация? Забравяме за татарите, башкирите, алтайците, хакасите и много други? Та те и в бъдеще ще продължат да използват кирилицата“, допълни той.